Украинският посланик: Вече има открита военна агресия на Русия

10:00, 29 ное 18 / Свят 25 1196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия прави опит за „пълзяща” анексия на Азовско море, като за първи път прибягва към открита военна агресия спрямо Украйна. Една от причините за това може да е желанието на Владимир Путин да вдигне рейтинга си, който в момента е на 4-годишно дъно. Това коментира посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко bTV.

По отношение на морския инцидент от почивните дни, който приключи с арест на украински кораби и ранени моряци, дипломатът беше категоричен, че сънародниците му не са навлезли в руски води с цел провокация. „Какви са тези териториални води на Руската федерация около Крим? Крим е признат от целия свят като територия на Украйна, която сега е окупирана и анексирана”, изтъкна Москаленко.

Той отбеляза, че това е нова стъпка на ескалация в конфликта – Крим е бил окупиран от „зелени човечета или вежливи хора”, в Донбас Русия е подпалила конфликта, но „това беше хибридна война, сега вече имаме открита военна агресия на Русия против Украйна”.

Именно заради това и е на мнение, че появилите се „самопризнания” на арестувани украински матроси са в резултат от натиск и побой.

Москаленко отбеляза, че действията на Москва в Азовско море не се ограничават до последния инцидент – от април до момента над 200 кораба, сред които има и български, са били спирани и проверявани с дни наред, като това се отразява на икономическото състояние на Източна Украйна. В момента 35 плавателни съда са блокирани в Мариупол и в Бердянск, а се пропускат само кораби към Ростов на Дон.

Посланикът беше категоричен, че в такава ситуация би било „лудост” президентът Петро Порошенко да подпали военен конфликт, за да си вдигне предизборно рейтинга. Той допълни, че обявеното военно положение е в съкратен срок и само в пограничните области, като даже там не се ограничават всички граждански свободи и няма да се пречи на политическите процеси. Целта е единствено да има готовност за евентуална руска агресия, подчерта дипломатът.

„Конфликт” предполага равнодействащи страни. Какъв може да е конфликтът между Фашистка Германия и Полша или между Германия и Чехословакия?”, запита Москаленко, който даде интервюто си на български език.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама