Британската централна банка предупреди за рецесия при Brexit без сделка

15:00, 29 ное 18 / Свят 25 2490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британската централна банка отправи сериозно предупреждение за местната икономика след Brexit. Според финансовата институция, ако кралството напусне Евросъюза без споразумение с Брюксел, това може да хвърли страната в рецесия. Икономиката може да се свие с 8 на сто, като непосредствен ефект от Brexit, ако няма преходен период, сочат заключенията на британската централна банка.

Цените на имотите може да паднат с една трета, а националната валута - да изгуби една четвърт от стойността си. Управителят на банката Марк Карни уточни, че не очакват това да се случи, а само излагат най-лошия сценарий, основан на така наречения „хаотичен Brexit”.

„Това са сценарии, а не прогнози. Те илюстрират какво би могло да се случи, а не това, което е най-вероятно да се случи”, отбеляза Марк Карни.

Той предупреди, че големи области от британската икономика не са подготвени за Brexit: „Проучванията показват, че по-малко от половината бизнеси са подготвили резервни планове в случай на брекзит без сделка. По-малко от една пета от малките фирми са направили това."

Прогнозата на банката е икономиката да възобнови ръста си към 2023 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама