Създават национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити

15:40, 29 ное 18 / Политика 25 1416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работна група, в която са включени национални консултанти, експерти, представители на различни институции и на неправителствени организации, ще изработи Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2019-2023 г. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданов. Досега такава програма не е имало. Срокът за работата на експертите е 1 март 2019 г., след което проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. 

По експертна оценка на Световната здравна организация /СЗО/ в европейския регион на СЗО над 13 млн. души живеят с хроничен хепатит В и около 15 млн. - с хепатит С, като 2/3 от инфектираните лица в региона живеят в Източна Европа и Централна Азия, каза доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на СЗО за България. 

В европейския регион 1.2 млн. души живеят с ХИВ, като голяма част от заразените са били диагностицирани късно, което е забавило лечението им. България е страна с ниско разпространение на ХИВ сред общото население - 2.8 на 100 000 население, което е два пъти по-малко от средното за ЕС. Към 30 октомври 2018 г. 1 473 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

И през тази година 88 на сто от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път, а 10 на сто - при инжекционна употреба на наркотици, каза д-р Тонка Върлева, директор на дирекция "Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" към МЗ. По думите й тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г., следвана от възрастовата група 20-29 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама