Германия ще увеличи армията си

19:50, 29 ное 18 / Свят 25 1325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската армия (Бундесвера) ще увеличи числеността си през следващите няколко години до 203 000 военнослужещи, предаде ДПА.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен е одобрила съответните планове, съобщи днес военното ведомство. Ключови фактори за нарастващата необходимост от персонал са увеличаващите се международни ангажименти към НАТО и Европейския съюз.

"Стремителното развитие в киберпространството и информационните технологии, както и усилията за цифровизация на въоръжените сили и реорганизацията на снабдяването, са допълнителни фактори", заяви министерството.

Досега се предвиждаше германските въоръжени сили да увеличат числеността си до 2024 г. от 180 000 на 198 000 военни на активна служба.

След края на Студената война съставът на Бундесвера беше постепенно намаляван през годините: в деня на германското обединение през 1900 г. той все още наброяваше 585 000 военни.

През 2016 г. министерството спря да съкращава броя на военнослужещите и оттогава необходимостта от персонал редовно се преразглежда и коригира. Съществуват съмнения обаче как Бундесвера ще може да запълни новите вакантни места предвид общия недостиг на квалифицирани работници в Германия, посочва ДПА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама