Петкова: "Турски поток" ще мине през България

14:40, 30 ное 18 / Политика 25 1538 Topnovini
1

„Газпром“ внимателно следи развитието на проекта по разширението на националната газопреносна мрежа на България, която се реализира от „Булгартрансгаз“ в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница. Компанията е заинтересована от реализацията на проекта и очаква трета фаза от конкурса“. Това се казва в официалното съобщение на руската корпорация.

"Това означава, че втората тръба да "Турски поток" ще премине през България", обяви на извънреден брифинг в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.

Депутатите с голямо мнозинство одобриха разработения от Министерството на енергетиката промените в енергийната стратегия до 2020 г. Предвижда се изграждане на нова инфраструктура в рамките на 484 километра.

„В случай че „Газпром“ спре доставките на руски газ по Трансбалканския газопровод“ през 2020 г., България трябва да има изградена инфраструктура, за да не се окаже, че ще изпадне като ключов фактор на газовата карта на Балканите", смята министърът.

Преди дни стана ясно, че по конкурса за изграждането на новата мрежа са проведени две фази, в които са проучили необвързващи оферти на кандидати за транзит на газ до Сърбия. Резултатите показват, че няколко фирми са заявили твърдо желание да ползват тръбата след пускането.

На 3-ти декември държавата ще проведе и третата фаза, на която кандидатите ще подадат обвързваща оферта, с която да си гарантират капацитета. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани