Синдикати и прeзидент обсъдиха позицията ни за климатичните промени

18:35, 30 ное 18 / Политика 25 2509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев заяви, че България трябва да спазва Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, но без завишаване на целите и съхранявайки работните места на нашите миньори. На среща със синдикалисти от КНСБ и КТ "Подкрепа" той посочи, че правителството трябва да изготви ясна стратегия за дългосрочно развитие на въгледобивния сектор и сектор енергетика. Двата синдиката заявиха, че са готови да пренесат протестите на миньори и енергетици в Брюксел, ако България бъде принудена да плаща по-високи квоти.

Президентът представи на синдикатите позицията, получена от Министерския съвет, и проект на изказване, както и редактиран от него вариант с по-категорична позиция, която той ще представи на форума на ООН за климатичните промени в Катовице в понеделник. От Министерския съвет заеха позиция да няма допълнително завишаване на изискванията за въглеродните емисии от поетите ангажименти с подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г. Има и стратегия на Европейската комисия, която предвижда спиране на въгледобива до 2050.

Румен Радев заяви, че вече неколкократно е изразявал българската позиция: както чрез служебното правителство на европейско ниво, така и чрез отговора си до австрийския президент Александър ван дер Белен, в който е посочил, че България не може да спре употребата на твърди горива.

Президентът призова за ясна стратегия от страна на изпълнителната власт за бъдещето на отрасъла.„Въгледобивът е важен сектор за хиляди български миньори, с местен труд те осигуряват своята прехрана и енергетиката на България. Това е стратегически отрасъл за България”, посочи президентът.

По думите му държавният глава не формира стратегията и визията в този сектор, а това е ангажимент на Министерския съвет. Това обаче не означава, че президентът няма отношение, посочи Радев.

На въпрос защо президентът представлява България в Полша, Радев отговори, че поканата е била до него.„Президентът на Австрия изпрати писмо да се прекрати добива на твърди изкопаеми, аз съм отговорил, че не се присъединявам към нея, като президент на президент, със съответните мотиви. Моята позиция е ясна и служебния министър Костова защити позициите на България и беше получен пробив”, отбеляза Радев.

„Получил съм изказване от Министерския съвет на английски. това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от парижкото споразумение, не виждам по-категорична позиция, която съм изпратил за съгласуване. Този въпрос изисква ясна визия и стратегия с ясен хоризонт и стратегия от управляващите по отношение на целия бранш за развитие на въгледобива и тец-овете и използване и разпределение на студения резерв”, каза президентът Румен Радев.

Синдикатите поискаха "въглероден неутралитет", тъй като България не била нетен замърсител. Останаха доволни от позицията, която ще заеме президентът в Полша. Ако срещата в Полша не премине в желаната посока, синдикатите са решени да продължат с протестите.

„Организирахме две протестни акции да покажем на местната общественост в Раднево и на място пред институциите, че за нас разговорите, които водим с властта за бъдещето на сектора, са от загриженост и тревога. По тази тема двамата генерали да седнат заедно и да решат въпроса, защото знаем вашите правомощия, но и доверието, което има към вас защото има институции с правомощия, но не с такова доверие. Иска ми се да вярвам, че ще има обща единна твърда позиция да не се увеличават емисиите към нас и ЕС като цяло. На национално ниво ние в нетно изражение ние не изпускаме емисии, ние сме отличници и спомагаме в момента независимо от всички оценки и санкции”, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му имаме позиция по цел две, която може да позволи много сериозни действия в развитието на добива. Пламен Димитров увери президента, че синдикатите ще се запознаят с редактирания вариант на неговото изказване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама