Съкилийничка на Иванчева говори за условията в ареста

10:10, 03 дек 18 25 1895 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съкилийничка им Цветомира Алексиева, живяла с двете жени от началото на задържането им, твърди, че условията там са нечовешки. „Както спим, мазилката пада върху нас. Началникът ни предложи да ни даде метли да чистим, да си смъкваме тавана. Десислава спеше със суичъра на главата. И се завиваше през глава. Като дойдоха, за седмица тя се напълни с циреи от нечистотията, от прахта”, допълва Цветомира за bTV.

По думите ѝ в ареста не е можело прозорецът да се отвори, нямало и топла вода – само студена. „Миришеше от тоалетната. Няма как да е затворено помещението и да не мирише тази тоалетна. Като се има предвид, че аспирацията, която уж имаше, не работеше”, допълва Цветомира.

„Няма как да се движиш. Пространството между двете легла е много малко, само да си смъкнеш краката. Не можеш да се разминеш, трябва да се изчакаме, ако някой отиде до мивка, тоалетна. В повечето време трябва да седиш на леглото”, казва още тя.

„Банята беше ужасна, но ни водеха на баня. През ден сме били там, понякога и всеки ден, в общо помещение. Банята миришеше на тоалетна – студено мръсно, неподдържано”, описва Цветомира. Храна са им давали по три пъти на ден, но била с отвратителен вкус.

„Като я погледнеш, не можеш да я оприличиш с нищо, не можеш да разбереш каква манджа е, на вкус – отвратителна. На етажа имаше хладилник, който се ползваше от всички килии, но ако няма къде да си прибереш храната, я съхраняваш или в леген с вода, или я изхвърляш. За зъболекар съпругът ми се е записал повече от 10 пъти. На такъв не е бил изведен. Въпреки твърденията, че има зъболекар в ареста, специалисти, кардиолози – такива няма”, изброява Цветомира.

След проверка на екипа на омбудсмана бил направен, по думите на Цветомира, „козметичен” ремонт. „Общо взето се отстрани падащата мазилка и се боядиса отгоре. И това беше”, посочва тя. „Останалите, които също са в ареста, са при същите условия, само че не пускат жалби с цел да не си утежняват положението”, смята Цветомира.

Тя разказва, че Иванчева и Петрова изпаднали в депресия пред очите ѝ. „С настаняването там започваш да изтърпяваш наказание. На Десислава крайно ѝ беше обиден начинът, по който ни правеха обиските. Като влязат в килията, всичко се обръщаше наопаки. След всеки обиск плачеше. Биляна – също. Тя даже беше по-депресирана, по-психически нестабилна”, отбелязва Цветомира.

Иванчева и Петрова са споделяли пред нея, че няма правосъдие. „Те твърдят, че са невинни. И наистина от това, което аз съм видяла, те си пишеха, докато се запознаваха с материалите, водеха бележки – те са невинни. И разчитат на справедливост на съда”, подчерта Цветомира.

Съкилийничката на Иванчева и Петрова категорично е решила да заведе дело в Страсбург заради преживяното.

„Доста са случаите да се признават за виновни, без да са виновни, само и само да излязат от ареста. Имаше задържан, бяхме в конвой с него, той каза – имам 2 години и половина арест, не съм осъден. Само трябва да имаш търпение разследващите да си вършат работата и живееш буквално в ада”, обобщава Цветомира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама