На гости на Червената планета

19:00, 03 дек 18 / Любопитно 25 946 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

След седем-минутно рязко спускане, НАСА успешно приземява робот на Марс. Космическата сонда, InSight (българският превод на името е "Прозрение"), е създадена с цел изследване вътрешността на Червената планета в дълбочина, каквато е достигана досега само на Земята. На 26 ноември 2018 г. Американската агенция тръпне в очакване на потвърдителното радиосъобщение от въпросната сонда, което успешно е получено в 19:53 GMT. Моментът е толкова емоционален, че управляващият екип на мисията, в Калифорнийската реактивна лаборатория (JPL), избухва в ръкопляскания.


InSight прозорливо изпраща снимка, няколко минути след кацането. Прахта, вдигната от съприкосновението с повърхността на планетата, замъглява картината, но въпреки това, ясно се виждат камък, кракът на сондата и небето над хоризонта. Космическият апарат се е приземил върху Elysium Planitia, близо до екватора, или както НАСА разговорно нарича площта “най-големият паркинг на Марс”.


Предишните опити за кацане на подобни роботи завършват с неуспех, поради тънкия слой атмосфера на планетата. Това е първата сонда изпратена с тази цел от 2012 г. насам. InSight изпраща информация за всеки метър по време на приземяването, през което сондата генерира невероятна топлина около себе си, за да може да оцелее в минусовите температури. За големия успех допринасят мини космически кораби, MarCo A и MarCo B, които са изпратени на Марс преди InSight. Тези космически кораби изпращат до Земята информация, придружена от снимки на Червената планета. Малките съоръжения струват по 20 милиона долара всеки, което за изследване на космоса е сравнително ниска цена. Подобна технология ще се използва често в бъдещи мисии.


InSight ще е първата сонда, която ще изучава вътрешността на Червената планета. Учените искат да разберат как е изградена Марс, от кората до ядрото. За постигането на успех, сондата трябва да осъществи три различни експерименти.


Първият е изучаването на сеизмичния характер на планетата. Това ще се осъществи, чрез пакет от френско-английски инструменти, които ще проучват “земетресения”. Вибрации ще се изпратят през “земята”, които ще дадат информация къде са каменните плочи и от какъв състав са те. Вторият е немска система, наподобяваща къртица, която ще се зарови около 5 метра под земята и ще измери температурата. Това ще даде информация колко активна е планетата. Третият експеримент ще измери много прецизно, чрез радиовълни, поклащането на планетата около оста си. За да се добие по-ясна представа, за какво точно става въпрос, д-р Сузан Смрекар, заместник главен изследовател по проекта, предлага по-разбираема метафора. Ако се вземат две яйца, едното сурово, а другото сварено, и се завъртят около ос, двете ще се поклащат по различен начин. Причината за това е разликата в разпределението на течността в яйцето. До този момент, не се знае големината на ядрото на Марс, дали е течно или твърдо. Апаратът InSight ще може да се сдобие с тази информация.


Това научно изследване ще даде нови знания за това, как се ражда една планета. Учените разполагат с доста данни за вътрешността и структурата на Земята. Чрез тези знания се добива представа за ролята на нашата планета в Слънчевата система, по време на “раждането” и преди 4.5 милиарда години. Земята е само една точка във Вселената и Марс ще даде нова база за сравнение. Според доц. д-р Брус Банерд, главен изследовател на InSight, малките детайли в еволюирането на различните видове планети води до съществени разлики между тях, като: на Земята, където човек може да хване тен; на Венера, където човек може да изгори за секунди и на Марс, където човек може да умре от студ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама