Обмисля се отлагане на системата "бонус - малус" с няколко месеца

14:16, 03 дек 18 / Политика 25 1867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обмисля се отлагане на въвеждането на системата "бонус - малус" за застраховката "Гражданска отговорност" с няколко месеца, за да бъдат туширани основните критики към нея. Това каза по време на обществена дискусия председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова.

"Текущата система също не може да бъде въведена, защото не е готова връзката между КАТ и Гаранционния фонд по "Гражданска отговорност", посочи още Караиванова. Със сигурност ще има нужда от законови промени, които да решат основния проблем, свързан с продажбата на коли, които имат лоша застрахователна история, допълни тя.

Според Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи информацията за сключените застраховки "Гражданска отговорност" трябва да се синхронизира с бъдещата ТОЛ система, за да може водачите на коли без застраховка веднага да бъдат спирани от движение.

Росен Рапчев от КАТ съобщи по време на дискусията, че вече се работи по локализирането на водачите без "Гражданска отговорност" чрез електронните камери или по други начин.

По думите на Владимир Савов, член на Комисията за финансов надзор, въвеждането на системата "бонус-малус" няма да повиши общата сума, събирана от застрахователите за задължителната "Гражданска отговорност".

“При регистрирани в страната 3 143 568 автомобила, по данни на КАТ за 2016 година, компаниите събират годишно 943 070 400 лева само по тази застраховка при средна премия от 300 лева на кола. При въвеждането на "бонус-малус" парите, събирани от фирмата няма да се увеличат, а само справедливо ще се разпределят сред лошите и примерните шофьори”, пресметна той.

Владимир Савов цитира данни на МВР за 2017 година, според които в страната са наложени санкции на собствениците на 1 134 718 автомобила, т.е. 64% от колите не са били обект на санкции.

След първата година на въвеждане на системата "бонус-малус" се очаква 87,7% от собствениците на колите (2 755 392 души) да плащат с 10% по-евтина застраховка, 7,6% (238 742 души) да плащат застраховка с оскъпяване от 10 до 30%, а 0,4% от собствениците на коли – 11 028 души, да плащат четири пъти по-скъпа премия, прогнозираха от регулаторната комисия за небанкови финансови институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама