Бизнесът иска спешни мерки срещу драстичния скок на цената на тока

16:35, 04 дек 18 / Икономика 25 1441 Topnovini
1

Спешни мерки срещу драстичното поскъпване на тока за бизнеса на свободния пазар поискаха работодатели в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. От електроенергийната борса съобщиха, че увеличението се дължи на по-голямото търсене през последните дни.

Работодателите настояват за увеличаване на количествата енергия на борсата, контрол на търговията от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране и включване на повече производители на свободния пазар.

Търговците на ток обясниха, че не спекулират с цените, тъй като те се определят от електроцентралите, а продажбите стават на светло. Според работодатели и търговци проблемът е, че на борсата единствено Българският енергиен холдинг (БЕХ) предлага ток. Така се създава монопол на държавната енергетика, а цената на електричеството не се формира на пазарен принцип.

"Реакцията на предприятията е много остра. Ножът е опрял до кокала. При референтна цена 70 лв. за мегават, т.е. на тази база е сметната цената на електроенергията за бита, в момента индустирията плаща цени от порядъка на 200 и над 200 лв. за електроенергия, това е в пъти над референтната цена. На този пазар има един продавач - БЕХ, чрез трите си дружества, това е един монопол, който няма регулатор", коментира Васил Велев - председател ан АИКБ, предаде БНТ.

"Търговците на електроенергия не спекулират с цената не електроенергията. Ние купуваме на цената, на която продават производителите продавачи на платформите на Българската независима енергийна борса. Проблемът, който стои и трайно не се решава, е в монопола на доставките в България", отбеляза Соня Кадиева, Асоциация "Свободен енергиен пазар".

До 20-ти декември Комисията за енергийно регулиране ще прави анализ на борсовия пазар и ако се констатират нарушения, започва разследване, съобщиха от регулатора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани