Бизнесът иска спешни мерки срещу драстичния скок на цената на тока

16:35, 04 дек 18 25 2258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спешни мерки срещу драстичното поскъпване на тока за бизнеса на свободния пазар поискаха работодатели в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. От електроенергийната борса съобщиха, че увеличението се дължи на по-голямото търсене през последните дни.

Работодателите настояват за увеличаване на количествата енергия на борсата, контрол на търговията от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране и включване на повече производители на свободния пазар.

Търговците на ток обясниха, че не спекулират с цените, тъй като те се определят от електроцентралите, а продажбите стават на светло. Според работодатели и търговци проблемът е, че на борсата единствено Българският енергиен холдинг (БЕХ) предлага ток. Така се създава монопол на държавната енергетика, а цената на електричеството не се формира на пазарен принцип.

"Реакцията на предприятията е много остра. Ножът е опрял до кокала. При референтна цена 70 лв. за мегават, т.е. на тази база е сметната цената на електроенергията за бита, в момента индустирията плаща цени от порядъка на 200 и над 200 лв. за електроенергия, това е в пъти над референтната цена. На този пазар има един продавач - БЕХ, чрез трите си дружества, това е един монопол, който няма регулатор", коментира Васил Велев - председател ан АИКБ, предаде БНТ.

"Търговците на електроенергия не спекулират с цената не електроенергията. Ние купуваме на цената, на която продават производителите продавачи на платформите на Българската независима енергийна борса. Проблемът, който стои и трайно не се решава, е в монопола на доставките в България", отбеляза Соня Кадиева, Асоциация "Свободен енергиен пазар".

До 20-ти декември Комисията за енергийно регулиране ще прави анализ на борсовия пазар и ако се констатират нарушения, започва разследване, съобщиха от регулатора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама