Отбелязваме празника на свети Сава

08:00, 05 дек 22 25 5348 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Българската православна църква чества празника свети Сава.

В народните представи свети Сава присъства и като жена, и като мъж. Светицата се смята за сестра на Варвара и Никола. В отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики на свети Сава са сходни като тези за света Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“, казва народната приказка. Сава е свързана и с плодовитостта, за това на този ден яловите булки изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома.

Жената, която искала дете, правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала: „Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема“. Предците ни изпитвали страхопочитание към свети Сава, защото вярвали, че „засява“ болестите по хората, от там идва и израза „Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“.

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

На този ден празнуват Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама