Защо е важно да ядем репички?

11:40, 05 дек 18 25 2865 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Репичките произхождат от Средна Азия, а днес се отглеждат и консумират в цял свят. Освен че са апетитно допълнение към салатите, пресните репички са особено полезни за здравето.

Те съдържат витамини от група В, както и известни количества витамин С, което ги превръща в оръжие срещу настинки, вируси и грип.

Витамин С, фосфорът, цинкът и витамините от група В в репичките помагат в грижата за кожата. Някои хора използват сурови репички като средство за почистване на лицето.

Също така в 100 г репички се съдържат 16 калории и 15 мг витамин С, което ги прави подходящ продукт за диети и поддържане на здравословно тегло. Те са добър източник на антиоксиданти, минерали, витамини и диетични фибри.

Репичките са полезни и за бъбреците. Доказано е, че противовъзпалителните свойства на зеленчука защитават бъбреците от инфекции. Смята се, че консумацията на репички помага за намаляване натрупването на токсини в кръвта като по този начин се понижава концентрацията им в бъбреците.

Приемът на репички доказано бори стреса. Tова ги прави прекрасно средство за превенция на някои ракови заболявания и възпаленията. Те помагат за забавяне растежа на туморни клетки при рак на дебелото черво.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама