Отделения по хемодиализа получиха средства за ремонт

11:10, 05 дек 18 25 1616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

230 000 лева са преведени на болницата в Хасково от здравното министерство за ремонт на отделението по хемодиализа.

Ще бъдат купени 5 нови апарата за хемодиализа и водоочистваща система с обратна осмоза за общо 116 700 лева. От болницата вече обявиха обществени поръчки.

Плевен получи от "Българската Коледа" иновативна апаратура за държавната университетска болница, съобщиха от лечебното заведение. Новата апаратура ще се използва предимно за лечение на деца. Клиниките в тази болница приемат пациенти от цяла Северна България. 

Нови 12 апарата за хемодиализа има вече в силистренската болница след отпуснато финансиране от Министерство на здравеопазването в размер на 300 000 лв. Над 70 са пациентите от региона, а новата техника ще гарантира тяхното лечение.

Купуването на новата апаратура е точно навреме, казват лекарите, защото досегашната вече е прехвърлила изработените по норматив 30 000 часа. Такава техника е била осигурена последно преди девет години.

''Беше необходимо, тъй като отделението по хемодиализа е единствено в цялата област. Тук се диализират 70-73 човека от цялата област - животът на тия хора зависи от качеството от съвременната апаратура'', каза д-р Даниела Костадинова, директор МБАЛ - Силистра пред БНТ.

''Преживяемостта на пациентите на диализа зависи от апаратурата, консумативите, които се използват. Ние имаме двама пациенти, които са в момента с 20 години на диализа - значи техния живот, де факто, сме го удължили с 20 години'', каза д-р Милен Минчев.

На досегашните апарати ще бъде направена профилактика. Част от тях ще останат като резервни, в случай на нужда. А един ще бъде поставен в отделението по анестезиология и интензивно лечение.

''Ще има възможност пациенти, които лежат там и имат необходимост от спешна или планова хемодиализа, да не бъдат транспортирани, допълни д-р Костадинова.

Инвестицията лекарите оценяват като повече от добра. От отпуснатите 300 000 лева е закупена и нова ортопедична операционна маса.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама