Продадоха писмо на Айнщайн за 2,8 млн. долара

11:20, 05 дек 18 / Любопитно 25 1162 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Писмо на Алберт Айнщайн до философа Ерик Гуткинд, посветено на религиозни въпроси, беше продадено от аукционна къща „Кристис“ за 2,892 милиона долара. Първоначално писмото от две страници беше оценено на 1-1,5 милиона долара.

То е написано на немски език в Принстън на 3-ти януари 1954 г. и е отговор на публикуваната през 1952 г. книга на Гуткинд „Изборът на живота: библейски призив към въстание“. В него Айнщайн излага най-подробно своите религиозни и философски възгледи.

„За мен думата Бог е продукт на човешката слабост, а Библията – сборник от уважавани, но все пак достатъчно примитивни легенди“, се казва в писмото. „Никаква интерпретация, колкото и тънка да е тя, не може да промени моето мнение“, пише Айнщайн.

Алберт Айнщайн е един от основателите на съвременната теоретична физика, автор на над 300 научни работи. През 1905 г. е създал теорията на относителността. През 1921 г. е удостоен с Нобелова награда по физика.

През 1933 г. след идването на власт на нацистите в Германия Айнщайн емигрира в САЩ, а през 1939 г. подписва писмо на група учени до президента Франклин Делано Рузвелт, в което предупреждава за опасността нацистка Германия да се сдобие с атомна бомба. След края на Втората световна война той е един от основателите на международното движение на учените за мир.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама