Гениален или абсурден е Тайсън Фюри?

11:18, 05 дек 18 / Спорт 25 1521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако има определение за нетрадиционен боксьор в тежка категория, то това със сигурност ще е “Циганският крал” Тайсън Фюри.

Ако погледнем физиката му ще видим, че е много висок, с дълги и относително слаби крака, къс и масивен торс, много дълги ръце и издължена мускулатура. Ако спрем до тук логиката диктува, че боксьор с такива данни ще има добра издръжливост, но относително слаба бързина, не много тежки удари и относително ограничени и еднотипни движения.

Да, ана не! Тайсън Фюри има неочаквано добра бързина и огромно разнообразие в играта. Той постоянно мести главата и торса си, играе със свалени ръце през повечето време, което много пести силите му в дълъг, 12 рундов мач. Той е един от много малкото боксьори в тежка категория, който може спокойно да сменя гарда си в хода на срещата, което тотално обърква съперниците му.

Фюри е експерт в разбиването на ритъма и всички предварителни планове на съперниците му и просто не им позволява да играят играта си, а постоянно ги дразни, обърква и изненадва. Така беше и с Владимир Кличко в края на 2015-та г., когато го победи, така беше и срещу Дионтей Уайлдър миналия уикенд. Ако погледнем внимателно стиловете на игра на Джошуа, Уайлдър или Мейуедър например ще видим, че в движенията им има ритъм, последователност, логика, перфектна координация и тн. Фюри играе сякаш има неконтролируеми мускулни контракции и самият той не знае кога ще го “удари тока”. Често в играта му има удари от типа “дама с пазарска чанта”, но очевидно стилът му е ефективен.

Може би най-забавни и абсурдни са блъфиращите приритвания с краката, съчетани с невротични и накъсани движения с ръцете, торса и главата, при които Фюри включва и забавни физиономии, реакции и фрази, които тотално разконцентрират съперниците му. Този “кръчмарски стил” не се преподава в нито една боксова школа и много трудно може да се изгради адекватна защита срещу толкова непредвидим боксьор, като Тайсън Фюри.

Както знаем границите между гениалността и глупостта често не са ясни и Тайсън Фюри е още едно от потвържденията за това.

Освен в спортен план, Фюри е не по-малко противоречив и в живота си извън ринга, но за това ще говорим в един от следващите материали в TopNovini.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама