Изложба в Русе показва икони върху стъкло

14:40, 06 дек 18 / Култура 25 1336 Шрифт:
Topnovini

Икони върху стъкло, изработени по древна техника, мозайка с църковна тематика и стари румънски народни носии, са подредени в изложба в Русенската художествена галерия. Творбите са дело на трима румънци, а експозицията е в крайдунавския град по инициатива на Русенската митрополия, предаде БТА.

Щефания Накю е автор на повечето икони върху стъкло, показани в изложбата. Тя обясни, че се рисува на гърба на иконата в обратна перспектива. Техниката датира от края на 18-ти и началото на 19-ти век. 

По думите й при рисуването са използват пигменти в смесица с олио от иглолистни дървета. За да бъде по-благородно излъчването на образа, се употребява златно или сребърно фолио. Няколко дни са нужни за изработването на една икона върху стъкло, тъй като има и технологично време, през което боята съхне. 

Накю обясни, че иконите изглеждат наивни и детински, защото през онова време те не са били рисувани от специалисти, а от хора без образование в този вид изкуство, от селяни.

"За да рисуваш подобен вид икони, е нужно да се върнеш към детската чистота, защото само така можеш да пресъздадеш наивността", обясни Накю. 

Свещеник Кирил Синев от Русенската митрополия каза, че експозицията включва 20 икони върху стъкло и икона от мозайка на Христос. Представените автентични румънски народни носии са от областите Олтения и Мунтения в Южна Румъния. Те вече са музейни експонати, но преди 100 години били носени от селяните, които са рисували иконите върху стъкло. 
Изложбата може да бъде видяна в Русе до началото на януари догодина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама