11 съвета за отслабване от цял свят, които заслужават внимание

16:00, 09 дек 18 25 2864 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Затлъстяването е проблем номер едно през 21 век. Некачествената храна, забързаното ежедневие или не достатъчно добра хранителна култура, все има нещо, което ни спъва към пътя за желаното тяло. Представяме 11 страни и техните полезни „навици“, чрез които без диети може да намалите теглото, да бъдете здрави и да се чувствате добре.

Тайланд

Тайландската храна е една от най-специфичните в целия свят. Лютите чушки стимулират бързата обмяна на веществата в организма. Така нашият метаболизъм се забързва и ние отслабваме, докато си похапваме. Освен това лютата храна се консумира по-бавно, в сравнение с другата. Американският професор по медицина Джеймс Хил, споделя, че една от причините американците да са водещи в класациите за затлъстяване е, че ядат прекалено бързо. „Тялото няма време да сигнализира, че вече стомахът е пълен. Докато го направи, вече сте преяли.“, казва специалистът.

Бразилия

Ориз и боб се крие в тайната на красивите бразилски тела. Традиционно бразилско ястие предлага ориз и фасул в едно блюдо. След направено проучване от списание Besity Research беше установено, че диетата, състояща се от ориз и боб, намалява риска от наднормено тегло с около 14%. Счита се, че това е така, тъй като тези храни са с ниско съдържание на мазнини, но пък са много богати на фибри. Именно те стабилизират нивата на кръвната захар. И макар, че на мнозина може да прозвучи странно, диетата с фасул и ориз се равнява на тяло готово за плаж.

Индонезия

Водещата религия в Индонезия е ислямът. Именно вярванията в него насърчават периодичното гладуване или така наречените пости. Той се изразява в пълен глад – без храна и вода от изгрев до залез. Ако не може да гладувате цял ден, религията позволява малко вода и бял ориз. И въпреки, че специалистите не препоръчват глада за контрол на теглото, то той в умерени граници може да наруши модела на безсмисленото хранене. Често хората консумират нещо, преди да огладнеят наистина, така поетите калории стават повече от изразходените и качваме мазнини.

Полша

Знаете ли, че поляците харчат само 5% от семейния си бюджет за хапване извън дома!? От друга страна стои статистиката на Департамента по земеделие САЩ, в който е посочено, че средното американско семейство харчи 37% бюджета си за храна в заведения за бързо хранене. Ако се храните вкъщи освен, че ще спестите пари, ще си спестите и много трансмазнини, палмово масло и още куп нездравословни вещества. „Хората, които не готвят у дома, са склонни да ядат по-малко здравословна храна.“, казва журналистът Майкъл Полън. Според експертите затлъстяването на дадено общество показва ниското потребление на домашно приготвена храна.

Германия

Цели 75% от германците закусват всеки ден. Хранителните специалисти съветват всички хора да не пропускат закуската си, тъй като това е най-важното хранене за деня. Британски изследователи открили, че ако пропуснем закуска, малко по-късно мозъкът ни ще бъде силно привлечен от всяка висококалорична храна, която попадне пред погледа ни .

Холандия

Страната на лалетата, марихуаната и велосипедите. Интересен факт е, че колелетата надминават броя на хората в страната – 18 милиона велосипеди и 17 милиона население. 54% пък от собствениците на велосипеди ги използват за ежедневни дейности като пазаруване и пътуване до работа. Средно всеки гражданин изминава 541 мили годишно. В някои части в Амстердам светлините се синхронизират със скоростта на въртене. Освен, че това е чудесен начин да не замърсяваме въздуха и природата, използвайки велосипед в ежедневието ще изваем завидно тяло, а килограмите ще се топят като лед.

Швейцария

Мюсли! Да, тази каша или зърнени храни от овес с плодове и ядки е сред любимите храни в „шоколадовата“ страна. Мюслито е разработено от швейцарски лекар преди повече от сто години. Храната започва да се приготвя, като подхранващо ястие на пациентите в болницата. Днес обаче, цял свят го яде за закуска или като лека вечеря. Ядките в мюсли дават на организма ни ценни вещества, освен това са хранителни. И все пак, четете внимателно етикета, тъй като често производителите, на иначе полезната комбинация, добавят много захар.

Унгария

Унгарците харесват киселите краставички. И не само, с удоволствие хапват зеле, моркови и домати извадени от саламурата. Сега е сезонът на туршията. Хрупайте смело от нея, тъй като тя ще бъде гарант за тънка талия дори през студените месеци. Каква е всъщност тайната на киселите краставички? Отговорът е прост – оцетът. Данни от американско проучване показват, че оцетната киселина помага за намаляване на кръвното налягане, нивата на кръвната захар и образуването на мазнини.

Индия

Индия е страна, от която храната определено може да ни донесе толкова калории, колкото приемаме по Коледа. Ето защо няма да се спираме като удачен избор върху нея. Индийците обаче имат нещо много по-ценно- йогата. Все повече европейци се обръщат към източната страна, за да усвоят именно нея. Хората практикуващи я, имат по-нисък индекс на телесна маса (ИТМ), спрямо останалите. Най-вероятната причина за това е, тъй като йогата се прави най-добре на празен стомах, което повишава метаболизма.

Мексико

Лошият навик да не ядем през деня, но пък вечер да преяждаме никак не е чужд и у нас. Вместо да поглъщат по-голямата част от дневните си калории вечер, мексиканците хапват най-обилно в часовете между 14 и 16 часа. Ако се храните по-малко вечер, то сутрин ще се събудите гладни и ще закусите добре, което улеснява контрола на теглото.

Франция

На 92% от френските семейства се хранят заедно всяка вечер. „За французите храненето е събитието на деня“, казва д-р Пескаторе. Именно дългите хранения, насърчават по-малкия прием на храна. Когато се храним бавно, организмът ни има време да даде знак, когато сме сити, при бързото хранене често се преяжда. Един от най-добрите начини за бавно хранене при французите са дългите разговори. Кой каза, че не е прилично да се говори на масата? Разговорът забавя вилицата и дава време да осъзнаем, че сме сити, пише Агрозона.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама