Избираме нов личен лекар през декември

17:30, 06 дек 18 25 1218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Декември е един от двата месеца, в които може да се направи избор за нов личен лекар и да смените стария. Новият ще може да ви лекува от датата на подписване на формуляра за избор, припомни Петя Сотирова – началник отдел "Информационен център" в НЗОК пред БНР. Самите формуляри могат да се вземат по няколко начина, но най-удобният е от сайта на Здравната каса.

Хората могат да сменят личния си лекар и през юни, припомни още Сотирова.

Проверка на БНР установи, че в част от книжарниците не знаят откъде се вземат формулярите за личен лекар, а също и по какъв ред могат да ги продават. Повечето търговци обясняват, че са чували, че такъв формуляр има само в 22-ро ДКЦ.

Внимавайте кога и колко пъти сменяте личния си лекар в един от законовите месеци. Не е необходимо да се уведомява нито лекарят, който сменяте, нито РЗОК, обясни Сотирова. Тя уточни, че формулярите могат да бъдат три типа според избора на пациента - за постоянен избор на общопрактикуващ лекар; за първоначален избор на общопрактикуващ лекар, ако все още нямате такъв; за временен избор на общопрактикуващ лекар, ако временно пребивавате за повече от един месец, но не по-дълго от пет месеца, извън района на съответната РЗОК, където е избран постоянният ви личен лекар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама