Обмислят затваряне на заведения, в които се позволява пушене дори след глоба

15:30, 06 дек 18 / Общество 25 330 Topnovini
1

"За разлика от страни като Азербайджан, България не може да отчете ново законодателство в насока тютюнопушенето", каза д-р Михаил Околийски от Световната здравна организация (СЗО), цитиран от БТА.  Той се позовава на доклад, според който не може да се говори за по-малко вредни продукти.

"Почти всички токсични вещества в конвенционалните цигари се срещат и в тютюневите нагреваеми изделия", посочи той. "Новите продукти се рекламират основно сред млади хора", посочи Околийски и припомни, че в много държави има забрана за рекламиране на всички тютюневи изделия.
 
Един милион българи, половината от пушещите 2,2 милиона, се очаква да умрат преждевременно поради заболявания, свързани с употребата на тютюневи изделия, твърдят изследвания.

"Пълната забрана от 2012 г. вече не е актуална", каза Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция "Промоция и профилактика на болестите и зависимостите" към Министерството на здравеопазването. Тя съобщи, че се мисли за промени - собствениците на заведения да носят отговорност за системно нарушаване на забраната, като дори тези обекти да могат да бъдат затваряни. Освен това няма яснота в определението "закрито обществено място".

НПО ще внесат предложение в Министерството на здравеопазването и Министерството на икономиката да се забрани външната реклама и рекламата на тютюневи изделия в местата, в които се продават. "Крайната цел е пълна забрана. Общественото здраве у нас изостава", каза Околийски и отчете, че у нас няма здравно образование.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани