Отслужиха молебен за здравето на всички моряци по случай Никулден

16:30, 06 дек 18 25 1995 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари.

Строят на военните моряци беше приет от командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи на молебен за здравето и силата на всички моряци.

Походна кухня и личен състав от Военноморските сили участваха в приготвянето на рибен курбан, който бе раздаден на гражданите и гостите на град Варна.

На празника на град Бургас представителни части от гарнизон Бургас участваха в тържествено издигане на националното знаме на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас. На площада бяха построени представителните блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Сухопътни войски и сборен блок от военните формирования на Военновъздушните сили от гарнизона. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилията флотилен адмирал Мален Чубенков.

До сградата на общината и на Морска гара Бургас военните моряци, съвместно с община Бургас, приготвиха и раздадоха на гражданите и гостите на града Никулденски рибен курбан, включващ различни видове риба на скара и рибена чорба.

Тържествената Никулденска трапеза бе осветена от Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий и представители на Българската православна църква. След това се проведе литийно шествие до Моста в Морската градина. В морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.

Никулден е празник и на град Черноморец. Там също в църквата „Св. Никола” беше отслужена Света литургия за благоденствието на всички жители на града. Проведе се литийното шествие до пристанището на града. От борда на моторен катер „Колокита”, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, пред нос Акин бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама