Изложба "Българската армия. Приказки за деца“ във Военноисторическия музей

15:00, 09 дек 18 25 834 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова изложба "Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде представена на 12 декември (сряда) от 15.00 ч. в Националния военноисторически музей. В навечерието на коледните празници, когато традиционно семействата се събират, музеят се обръща специално към децата, създавайки изложба, в която те ще се запознаят с едно голямо семейство на повече от 100 години – това на Българската армия. Само в деня на откриването изложбата ще бъде представена от деца екскурзоводи, които заедно с техни връстници ще сътворят свой разказ за войската ни с езика на най-малките.

В изложбата за пръв път ще може да бъдат видени над 60 дървени умалени модели на войници, въоръжение и транспортни средства, които представят създаването и развитието на Българската армия. Дошли в музея преди повече от осем десетилетия, артефактите – близки до детското възприятие, разказват как са изглеждали през различните периоди на развитие на Българската армия войниците от пехотата, кавалерията, артилерията, моряците, летците, инженерните войски и военносанитарните части, както и моряците, доброволците и дори опълченците. Посетителите ще имат и възможността да усетят текстурата на платовете, от които са били направени военните униформи.

„Българската армия. Приказки за деца“ не само привлича вниманието с нетрадиционния начин, по който представя темата, но и стимулира младата публика да бъде активен участник. Със специално изработени дрехи на военни и техните дами малчуганите ще могат да се пренесат в миналото и да се снимат за спомен, ще играят с пъзели и тъчскрийн със забавни приложения. Атмосферата ще бъде допълнена и от 80 акварелни рисунки на художника Лазар Йорданов, преставящи различните военни униформи през годините.

Изложбата, предизвикваща интереса не само на най-малките, но и на техните родители, ще може да бъде видяна до края на февруари 2019 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама