Ядем все повече вносна риба

13:30, 08 дек 18 / Общество 25 381 Topnovini
1

Уловът и аквакултурното производство на риба и други водни организми в страната не са достатъчни за покриване на вътрешното търсене. Ето защо, ежегодно в България се внасят значителни количества риба както за разнообразяване на асортимента на пазара, така и за осигуряване на суровина за преработвателната промишленост, част от чиято продукция е предназначена за износ.

По данни на НСИ, през 2017 г. в страната са внесени общо 43 379 тона риба и рибни продукти, което представлява ръст от 15% на годишна база. Наблюдава се увеличение на вноса на живи, пресни, охладени, замразени или сушени риби и други водни организми (с изключение на рибните филета) и намаление на този на готови храни и консерви от риби, хайвер и консервирани ракообразни и мекотели.

Доставките от ЕС формират близо 75% от общия внос на риба и рибни продукти през 2017 г., възлизайки на 32 459 тона – с около 16% над нивото от предходната година. Най-значителни са пратките от Румъния, Испания, Нидерландия, Гърция, Дания, Полша и Латвия.

Увеличава се и вносът на риба и рибни продукти от трети страни – с 13%, като най-големи количества са реализирани от Канада, Китай, Норвегия, Мароко и Перу, предаде Агрозона.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани