Студентските общежития ще бъдат ремонтирани през следващата година

19:24, 09 дек 18 / Култура 25 3451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За пръв път от 2008-а година насам ще бъдат ремонтирани студентските общежития в страната, като за целта през 2019-а година ще бъдат отпуснати 29,4 милиона лева. Това каза Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към университетите.

Всяка година, преди началото на учебните занятия в университетите, студентските общежития и тяхното лошо състояние са предмет на дискусии и коментари от обществеността, медиите и студентите, припомня НПСС. „И имайте предвид, че някои от студентските жилища в страната не са били ремонтирани от тяхното изграждане“, заяви Вангелова.

Дългогодишната експлоатация и амортизация е довела до факта, че много от спалните помещения не са годни за живеене и студентите са принудени да живеят в лоши условия на живот.

Министерството на образованието и науката ще обсъди тези 29,4 милиона лева за ремонт на общежитията в страната, каза Яна Вангелова. Тя обясни, че студентските общежития в Шумен са в много лошо състояние и те са "в най-окаяно състояние в страната".

Това са общежитията към Шуменския университет, а сградите на общежитията във Варна и Пловдив също са в лошо състояние. Състоянието на 15-ия блок на Националната спортна академия, както и на 7-ия блок на Медицинския университет в София също е такова, че се нуждаят от спешна ремонт. В страната има студентски общежития, които не са ремонтирани от построяването им преди 50 години, обобщи Вангелва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама