Какви са обичаите и вярванията на хората по света за новата година

07:30, 29 дек 19 / Любопитно 25 3646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди 2019 г. да изтече сме ви приготвили интересни факти за това как се посреща Нова година в различните кътчета на света.

Ние, българите, посрещаме Нова година с фойерверки и шампанско, което отваряме в полунощ, вдигаме наздравица и се забавляваме. Сурвакането е древен народен обичай, който носи здраве и богатство. Обикновено първо сурвакат ергените. След като пропеят първите петли, те се събират на групи и тръгват да обикалят къщите. След ергените да сурвакат тръгват малките деца с торбички през рамо и сурвачки в ръце, с които удрят съседи, близки, роднини по гърбовете, изричайки установени от традицията благопожелания.

Яденето на грозде на Нова година в традиция за испанците, според която точно в полунощ с идването на новата година испанците трябва да изядат дванадесет гроздови зърна. Гроздовите зърна трябва да бъдат изядени не просто навръх Нова година, но и в рамките на дванадесет секунди. Освен това испанците не могат да хитруват, поглъщайки дванадесетте гроздови зърна наведнъж, а трябва всяко едно да бъде изядено поотделно. Черковните камбани звънят дванадесет пъти в рамките на дванадесет секунди, а всички испански телевизии предават на живо камбанния звън.

Снимка: Pixabay

В Италия е задължително носенето на червено бельо в новогодишната нощ, което е символ на страст и любовни трепети.

В САЩ, особено в южните части, традиционно блюдо за празника е лещата, чийто зрънца приличат донякъде на монети и се вярва, че носят късмет и радости във финансов план. Основно правило в първия ден от новата година е, че нищо не трябва да напуска къщата, дори и боклукът.

Холандците поднасят на трапезата топли понички със стафиди.

Който пък реши да прекара Новата година във Франция, не бива в никакъв случай да очаква буйни празненства и пъстри фойерверки. В повечето райони на страната новогодишната нощ преминава сравнително кротко. Много от французите просто се срещат с приятели или роднини на вечеря, набляга се на висшата кулинария и шампанското.

Снимка: Pixabay

Шотландците ходят на гости дори на хора, които не познават. Обичай е да излизат облечени като коминочистачи. Шотландците гадаят и каква ще е годината според това кой пръв влезе в дома им. 

В Дания хората чупят чинии пред входните врати на къщите си, а според поверието тези с най-голям брой счупени съдове – ще се радват на най-много верни приятели през Новата година.

Словенците се стараят да нямат нищо метално в себе си, когато настъпи новата година, защото това според тях носи нещастие. 

В Бразилия посрещат Новата година по екзотичен начин - на плажа. Палят свещи в пясъка, хвърлят цветя в океана, носят бели дрехи за мир и спокойствие и прескачат седем вълни. Тези ритуали се правят, за да има благополучие през следващата година.

Снимка: Pixabay

В Перу празнуват с боксови мачове, а в Мексико обикалят с празен куфар, ако искат да пътуват много през следващата година. В Австралия, както всяка година, ще има зрелищни фойерверки, които само в Сидни привличат повече от милион зрители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама