Хакери разбиват и източват банкови сметки

10:00, 11 дек 18 25 1906 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големи български компании стават жертва на интернет кражби на големи суми от банковите им сметки заради лоша кибер култура. Отклоняват се суми от порядъка на 200 – 600 000 евро. А в световен мащаб престъпници са източили от фирмените сметки суми за над 1 трилион долара. Това съобщи пред Нова телевизия Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Достатъчно е компютърът на счетоводител да бъде заразен с вирус, за да се промени номера на банкова сметка, към която се насочват преводите, извършвани от фирмата. Това става с помощта на „мулета”.

„Мулето е човекът, който открива банкова сметка, по която се превеждат парите и неговата роля е да разкъса връзката между организаторите на престъпната дейност и жертвата, което затруднява полицията в проследяването на парите. Едните мулета се набират чрез сайтове за обяви на работа, които след като получат парите ги превеждат в съответните сметки, а за „услугата” получават между 3 и 5% от сумата. Другият тип мулета са хора с нисък социален статус и бивши затворници, наемани от местни организирани престъпни групи”, обясни Колев. 

В рамките на мащабна операция на ГДБОП са идентифицирани 112 финансови мулета, започнали са разследвания заедно с партньорски служби от Европейския съюз и САЩ. До момента са предотвратени щети за 500 000 евро.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама