На първо четене: Машинно гласуване в минимум хиляда секции

11:50, 12 дек 18 / Политика 25 1250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът гласува на първо четене промените в Изборния кодекс.

Приетите законопроекти за два. Предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предвижда Централната избирателна комисия (ЦИК) да определя броя и номерата на избирателните секции, в които да се провежда машинно гласуване, но техният брой не трябва да бъде по-малък от 1000. Машините ще се произвеждат от „Информационно обслужване“ АД.

Текстовете в законопроекта предвиждат да не се провежда машинно гласуване в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в секции в лечебни заведения, домове за стари хора и плавателни съдове, както и в избирателни секции извън страната.

За цялостното въвеждане на машинното гласуване настояха от БСП.

Управляващите приеха още в бюлетината партиите да бъдат подредени съгласно изтегления жребий, но да не се изписва номер пред името им.

Със законопроекта се предлага още дистанционното електронно гласуване да бъде реализирано поетапно, след осигуряване на достатъчно гаранции за тайната на вота. До цялостната реализация обаче трябва да се премине през допълнителни проучвания, въз основа на които да бъде поставен разумен срок.

Вторият законопроект, срещнал одобрението на мнозинството, е на партия ВОЛЯ и съдържа две предложения. Те настояват партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на ЕП, но не са парламентарно представени, да не могат да предлагат членове на районните, общинските и секционните избирателни комисии. От партията на Марешки предлагат още монтирането на видео-наблюдение във всяка една секционна избирателна комисия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама