Румен Радев със строителите: Доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести

16:17, 12 дек 18 / Политика 25 1547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Моето доверие и доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с Камарата на строителите в България. Държавният глава добави, че обществените поръчки за значими проекти трябва да бъдат по-строго контролирани и всеки лев да отива по предназначение.

„Проблемите, които ви вълнуват, вълнуват всички нас. За да ги решим по най-добрия начин, трябва да сме наясно, че в тези проблеми има трима важни участника. Първият е изпълнителната и местната власт в ролята на възложител, вторият участник е собствениците и ръководствата на крупните строителни фирми. Третият са подизпълнителите и хилядите работници строители, които съвсем съвестно изкарват прехраната си. Категорично заявявам, че работниците могат да разчитат на моята безрезервна подкрепа и заслужават по-добро заплащане и по-добри условия на труд“, заяви президентът.

Радев добави, че Камарата на строителите е била една от първите организации, които приел в началото на своя мандат, защото е воден от убеждението, че дейността им е от огромно значение. Не можем да говорим за модерна държава без развита и съвременна инфраструктура, подчерта държавният глава.

„Българите от своя страна очакват да пътуват безопасно, по сигурни пътища, които да не се ремонтират веднага след въвеждане в експлоатация, да не се срамуват от изгледа на населеното място, в което живеят“, подчерта президентът.

По думите му за решението на проблемите на строителния бранш, изключително важно значение има изпълнителната власт. „Аз съм готов да изслушам всички ваши проблеми, виждания, визия за развитие на сектора и по най-добрия начин и да съдействам с всичко, което е в рамките на моята институция“, каза още президентът.

Представителите на Камарата на строителите запознаха държавния глава с проблемите, пред които е изправен секторът в България, както и за провежданите разговори с политическите сили. Те подчертаха, че отговорността за допусканите грешки не е обща за бранша и този, който нарушава принципите и правилата, трябва да понесе своята отговорност и това следва да е валидно както за изпълнителите, така и за възложителите и упражняващите контрол институции. Строителите бяха категорични, че очакват да не работят в среда, в която всичко се обобщава и отговорността се размива.

Те информираха за предприетите действия за подобряване на нормативната база и въвеждането на повече прозрачност в сектора и посочиха, че в страната функционират 20 000 фирми в строителния бранш, като само 5 000 от тях са вписани в Камарата. Отбелязан беше растящият дефицит на квалифицирани кадри в строителството, както и нуждата от съвместни действия с институциите за по-бързото възстановяване на професионалното обучение.

Държавният глава благодари на строителните компании, участвали във възстановителни дейности в населените места в България, засегнати от природни бедствия и аварии през последните години, както и за тяхната съпричастност към социално-значими за обществото каузи. Румен Радев изрази и готовността на президентската институция да подкрепи, в рамките на своите правомощия, добрите идеи за развитие на строителния сектор в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама