Радев: Прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите

12:05, 13 дек 18 / Политика 25 1207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите", каза президентът Румен Радев по време на дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“.

Президентът посочи, че ни предстоят избори 2019 г. и то два. "Много е важно тези избори да бъдат прозрачни и честни, да има доверие в тях, да има широко представителство на българските граждани. Това доверие в изборите е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции. От това доверие зависи и легитимността на самата политическата система”, каза държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляа в началото на дискусията, че искат да обсъдят всички проблеми, които водят и създават предпоставки да се компрометира самият изборен процес и от там да се намали това доверие на гражданите. „Такива предпоставки има и една от нашите цели е да дискутираме точно проблемите в изборния процес, да ги идентифицираме, да предложим мерки за тяхното ограничаване - и организационни, и чрез използването на съвременни технологии”, посочи той.

Радев подчерта, че затова в обществото трябва да има дебат. „Защото най-важното, според мен, това е да има прозрачност. Прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите. Там където няма прозрачност съответно могат да настъпят тези негативни процеси първо и по броенето на бюлетините в Секционните избирателни комисии, и по оформянето на самите протоколи в СИК, и по предаването и отчитането на протоколите от СИК. Като добавим и други проблеми, касаещи самото сформиране и подготовка на членовете на СИК, като добавим и начинът на формиране и актуализацията на избирателните списъци, проблемите се разширяват чувствително”, каза държавният глава.

Румен Радев предложи днес да обсъдят такива организационни мерки и съвременни технологии, които могат да доведат до по-голяма прозрачност, до по-голямо доверие, чрез видеонаблюдение в СИК. „Също така да обсъдим защо трябва да има и по-скоро да няма втори формуляр на беловата на протокола. Организационни мерки като начина на формиране, на подготовка на членовете на СИК. Машинно гласуване, електронно дистанционно гласуване и актуализация на избирателните списъците и възможност на гражданите да проверят дали някой не е злоупотребил с техния глас”, посочи държавният глава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама