Продават библейски сюжети от Шагал и Дали в галерия "Оборище 5"

16:20, 13 дек 18 / Култура 25 2327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През декември новооткритата галерия „Оборище 5“, наследник на Музейна галерия за модерно изкуство, ще предложи на българската публика библейски сюжети от големите модернисти на XX век – Марк Шагал и Салвадор Дали.
Посетителите ще могат да се насладят на оригинални графични произведения от сериите „Библия Сакра“ на Салвадор Дали и „Библия“ на Марк Шагал.

Серията „Библия Сакра“ на Салвадор Дали съдържа цветни литографии (смесена техника), направени по акварели, създадени от Дали между през 1963-1964 г. Това е и най-голямата публикувана серия с илюстрации от Салвадор Дали, издадена от "Ридзоли едишънс" – Милано, Италия. Изданието е поръчано от Джузепе Алберто – добър приятел и водещ покровител на Дали. Знаейки, че изработването на илюстрациите ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този начин да върне приятеля си към вярата и католическата църква. Алберто смятал, че Дали е твърде обсебен от съпругата си Гала. Илюстрациите, богати на цвят и съдържание, показват обхвата на креативността на Дали и разкриват широтата на художествените образи – от библейски до митологични. Работите демонстрират и спонтанността на Дали, който зареждал аркебуз – старинна пушка, с капсули, пълни с мастило, и стрелял върху празните листове хартия. Получените мотиви били инкорпорирани в серията с илюстрации.

Библейските сюжети вдъхновяват и Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931 г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, където са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През периода на 50-те и 60-те години Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи. През 1960 г. е създадена и една от най-емоционалните му серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина“, „Молитвата на Йов“ и други.

Всички произведения от Библейската колекция са предназначени за продажба и са перфектен коледен подарък. В периода от 14 до 24 декември всеки ден галерия „Оборище 5“ ще предлага по една творба с 15 % отстъпка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама