До 2020 г. САЩ ще надмине Русия в износа на петрол

16:04, 16 дек 18 / Свят 25 693 Topnovini
1

В срок от до три години САЩ могат да изпреварят Русия по отношение на износа на петрол. До септември 2020 г. доставките на американски петрол в чужбина биха могли да достигнал пет милиона барела дневно, а до края на същата година да надхвърлят и това количество, докато руският износ по-скоро би се задържал на същото си ниво.

През юни 2018 г. САЩ са добивали средно по 10.9 милиона барела петрол дневно и с това застават на първо място по обем на производството му. Това показват данните на компанията, занимаваща се с петролна статистика JODI.
Износът на петролни продукти от САЩ до края на следващата година може да надхвърли 10 милиона барелва дневно, което би застрашило статута на най-големия износител на петрол в света – Саудитска Арабия. Според анализатори износът на Саудитска Арабия ще остане на 9.0 милиона барела на ден през този период.

Русия, Съединените щати и Саудитска Арабия са сред трите най-големи производители на петрол в света. Според оценките на Международната агенция по енергетика те съставляват 40% от общото световно производство. Въпреки това, ако от гледна точка на производството Съединените щати наваксват останалите лидери, дълго време те са като изоставащи в областта на износа, тъй като досега са изразходвали повече петрол, отколкото са произвеждали. Но през ноември тази година САЩ за първи път от 90-те години на миналия век станаха нетен износител на петрол.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани