Фандъкова: До края на 2019 г. метрото ще е с 48 км мрежа

13:10, 17 дек 18 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Догодина метрото на София ще бъде с 48 км мрежа", каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на представянето на проекта за бюджет на общината за 2019 г. в Правец. Тя припомни, че само преди 10 години метрото е било около 10 км мрежа.

"Осигуреното съфинансиране от общинския бюджет за дванайсетте километра, които се изграждат сега, е 248 млн. лв. Защитените средства по оперативна програма "Транспорт" са в размер на 774 млн. лв.", посочи столичният кмет, цитирана от БТА. "Мащабен транспортен и екологичен проект, който се надявам, че всички подкрепят безрезервно", добави Фандъкова.

"Догодина 90% от автобусите в София ще бъдат нови и с най-високия екологичен стандарт "Евро 6", обяви градоначалникът на столицата. По този начин през 2019 г. средната възраст на автобусите ще бъде под 6 години. По думите й това са конкретни резултати, които се очакват да се постигнат с проекта за бюджет, който се предлага днес.

"Разширението на метрото е водеща задача в мерките, за да се постигне по-чист въздух в София", изтъкна Фандъкова. Другите цели, които вече се постигат, са възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови. През следващата година ще бъде завършена реконструкцията на "Западен парк" и ще се изгради първият публичен Аква парк и разширението на гробния парк "Възраждане". В различни етапи са ремонтите на Северен парк, Борисовата градина, Южния парк, парк "Дружба".

Третата ключова задача е цялостната реконструкция на улици и булеварди и изграждането на нови. "Продължаваме ремонтите на основни квартални улици, както и изграждането на нови улици в райони, в които такива не е имало", заяви Йорданка Фандъкова.

Заложени са средства за цялостна реконструкция и изграждане на 15 детски градини за 2019 г. "Това са рекорден брой нови сгради, защото цялостната реконструкция е преизграждане на детски градини, които са с азбестови плоскости", каза кметът на София. Догодина ще бъде завършена и първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини със средства по Оперативна програма "Региони в растеж" в районите "Илинден", "Надежда", "Красна поляна", "Връбница". "По този начин ние преизграждаме и тези училища и детски градини, защото се подменя абсолютно всичко, включително инсталации, дворни настилки. Така че очакваме да имаме едни прекрасни училища и детски градини в края на следващата година", каза още Фандъкова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама