Петкова за глобата на БЕХ: До три месеца ще защитим интересите на държавата

17:02, 17 дек 18 / Политика 25 2555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"От 2015 г. водим активни разговори с Европейската комисия. Нашата цел беше да успеем да постигнем споразумение с ЕК, тъй като смятахме, че са на лице всички възможности". Това заяви на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова по повод решението на ЕК да наложи на БЕХ глоба.

Глобата на „Български енергиен холдинг”, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ в размер на 77 068 000 евро е заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Жалбата беше заведена през 2011 г. от „Овергаз”.

През годините българската страна е отправила поредица от предложения на ЕК по темата, уточни министърът. "Нашите предложения не бяха възприети. ЕК смята, че трябва да има възможност българският оператор "Булгартрансгаз" да бъде приватизиран и да влезе чужд оператор. За нас това е червена линия, която ние не можем да прекрачим. Българският оператор обслужва инфраструктура, която е свързана с нашата национална сигурност. Приватизация на наш оператор с чужд инвеститор ние не можем да приемем", каза Петкова.

"Очакваме официално да ни бъде връчено решението и от дата на получаване ние ще имаме срок да решим какво ще правим", допълни Петкова, като подчерта, че в рамките на три месеца ще бъде защитен българският интерес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама