СРС-тата по делото "Иванчева": Подсъдимите обсъждали как да не бъдат хванати с подкупа

19:33, 17 дек 18 25 2044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подсъдимите за получаване на подкуп от 70 000 евро – отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и посредникът в престъпната схема Петко Дюлгеров, също бивш кмет на столичния район, са обсъждали какво смятат да правят с парите от подкупа и как да не бъдат заловени при взимането му.

Това се разбира от стенограмата на разговора между тримата, записан с разрешени от съдия Специални разузнавателни средства (СРС), непосредствено след като изнудваният предприемач Александър Ваклин е предал предварително белязани банкноти в евро. Преди две седмици стенограмите от СРС-та бяха разсекретени от Специализирания наказателен съд.

Четвъртата част от поредицата разкрива подробности за случилото се в последното денонощие преди ареста на престъпната група. Записите отново потвърждават, че Иванчева умишлено е забавила преписките на Ваклин, с цел облага, както и че след получаването на подкупа, тя изразява готовност незабавно "да ги пусне".

Става ясно още, че кметицата е имала желание да получи парите още в понеделник – първият работен ден след срещата със строителя в кабинета й, проведена в петък вечер. На няколко пъти Иванчева по недвусмислен начин дава да се разбере, че ако не получи договорения подкуп преписките на Александър Ваклин няма да се предвижат.

От проследената комуникация се разбира също така, че престъпното трио е прилагало идентични схеми за изнудване, като тази към Ваклин, и спрямо други инвеститори, до степен, че се е налагало да се водят записки.

В съдебната зала Биляна Петрова обвини служител на ДАНС в заплаха за убийство. Агентът Деньо Денев отрече. Той е човекът, приел сигнала за корупция на Александър Ваклин. Случката е от януари тази година, когато той работи в ДАНС. Днес е част от антикорупционната комисия.

Ваклин отишъл на портала на ДАНС и поискал да разкаже за корупционна практика, а Денев го приел. На срещата строителният предприемач не казал да са му искани пари, а че Десислава Иванчева разпитвала жена му и била пресметнала печалбата им. Това дало основание на агента да започне разследване. Имало и указания от спецпрокуратурата да разследва Община Младост за корупция.

На заседанието Биляна Петрова обаче обвини Деньо Денев, че я заплашил с убийство. Заговори се и за изтеклите в медиите специални разузнавателни средства. В едното от тях мъж отправя оферта към Ваклин за 15 000 лева от името на специализираната прокуратура, които „да я оправят".

Делото продължава с разпит на Александър Ваклин през януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама