Стафидите – дар от природата

16:00, 23 дек 18 25 2488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стафидите са богатство от минерали, витамини и антиоксиданти. В състава им влизат витамин С, Р, В1, В2, каротин, калий, фосфор, магнезий, калций, манган, селен и органични киселини. Те съдържат фитохимикал, наречен ресвератрол, който понижава холестерола и притежава противоракови свойства. Богати на толкова много елементи, стафидите се смятат за природен дар.

Стафидите регулират киселинното pH

Стафидите притежават важни елементи като магнезий и калий, които намаляват киселините в организма и предотвратяват нежеланите им ефекти. Затова те се смятат за отлично средство за ацидоза, състояние на повишена киселинност в кръвта, което може да причини увреждания на някои органи.

Стафидите помагат при анемия

Стафидите съдържат огромно количество желязо, което помага за лечение на анемията. Те са богати и на витамин В комплекс, които са от важно значение за образуването на кръв. Високото съдържание на мед също помага за производство на червени кръвни клетки. Чрез редовната консумация на стафиди, може да се набави дефицита на желязо и да се излекува анемията.

При лошо зрение – стафиди

Стафидите съдържат полифенолни фитонутриенти, които са важни за очното здраве. Те предпазват очите от външни вредители, причинени от свободните радикали. Благодарение на стафидите, може да се предотвратят някои очни заболявания като например катаракта и макулна дегенерация. Сушените плодове са добри източници и на витамин А и бета-каротин, които подобряват зрението на очите.

Стафидите помагат за поддържането на здрави зъби

Друго голямо предимство на стафидите е, че съдържат фитохимикал, наречен олеанолова киселина, която защитава от повечето видове зъбни проблеми. Хората, които страдат от кариес или крехкост на зъбите например, могат да консумират ежедневно стафиди. Те предотвратяват също появата на бактерии в устата, а богатото им съдържание на калций, предпазва зъбния емайл.

Стафидите намаляват високото кръвно налягане

Хората, които вдигат високо кръвно налягане, могат да изядат шепа стафиди, за да регулират кръвния поток. Те съдържат антиоксиданти, желязо, калий и витамин В-комплекс, които понижават хипертонията. Отсъствието на натрий ги прави чудесна сутрешна закуска.

Стафидите са ефективни и при рак

Високите нива на полифенолни антиоксиданти, известни като катехини, елиминират свободните радикали, които водят до появата на туморни клетки. Стафидите се считат за особено полезни срещу рак на дебелото черво, но ежедневното им консумиране предотвратява и други форми на рак, пише tialoto.bg

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама