НЗОК обмисля спиране на плащанията за аптеките за скъпите лекарства

14:48, 18 дек 18 25 1370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Здравната каса обмисля да не плаща на аптеките за обработка на протоколи за скъпоструващи лекарства. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева след заседание на надзорниците.

Промяната засяга лекарствата, които НЗОК плаща 100%. Досега Касата плаща по 2 лв. на обработен протокол. По думите на Начева по този начин НЗОК би спестила 16 млн. лева, които може да се насочат за скъпоструващи лекарства. Според нея няма да се налага тези два лева да се плащат от пациентите.

Касата ще плаща на аптеките стойността на лекарствата, която е в Позитивния лекарствен списък. Предстои среща с представителите на фармацевтичния бранш за допълнително уточняване и обществено обсъждане на направените предложения за нормативни промени.

В Надзорния съвет е обсъждана и идеята, ако има преразход в бюджета на НЗОК за лекарства, включително и над допустимите 5%, фармацевтичните компании да връщат разликата в Касата. По думите й тези мерки няма да навредят на болните хора. Начева категорично заяви, че няма да има лимити за лекарствата за онкологични заболявания.

НЗОК ще успее да разплати всичко на договорните си партньори за тази година, допълни още Начева. Преразходите, които се очакваха в края на годината по перата за лекарства и за болнична помощ, са компенсирани, увери Начева.

Идеята е глупава, а това решение е скандално, коментира пред БТА председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов. Тази мярка ще ограничи достъпа на пациентите до лекарства, особено в малките населени места, категоричен е професорът. По думите му тя цели обслужването на големи аптечни вериги и вертикално свързаните фирми.

Според фармацевтите, заради това решение, много аптеки ще спрат да работят със скъпоструващи лекарства. При преразход на средствата за лекарства пък производителите ще трябва да връщат цялата разлика.

Индустрията се обяви против – твърди, че това е незаконосъобразно и злоупотреба с господстващото положение на Касата. Ефектът за пациентите ще е проблем с доставките, съответно с достъпа до лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама