Тристранният съвет отложи решението за вдигане на работната заплата и нощния труд

15:01, 18 дек 18 / Политика 25 1541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие при обсъждането на минималната работна заплата и повишение на ставките за нощен труд.

От 1 януари правителството реши минималното трудово възнаграждение да нарасне с 9.8% и от 510 да стане 560 лева, срещу което се обявиха работодателските организации. Те поискаха диференцирано договаряне на минималната заплата според трудовите дейности.

Бизнесът се противопостави и на идеята на КТ "Подкрепа" възнаграждението за нощен труд да бъде половин процент от минималната работна заплата.

Заради разногласията бе взето решение да се създаде работна група към социалния министър, която през януари ще обсъди промени в трудовото законодателство, включително и увеличение на нощния труд, който в момента се заплаща едва 25 стотинки на час.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че правителството не желае да реши проблема. По думите му през тази година управляващите са раздали какво ли не, на кому ли не, но не и на работещите българи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама