Болница „Лозенец“ минава към СУ, ще има национална детска болница

11:15, 19 дек 18 / Политика 25 1564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Университетска болница „Лозенец“ ще отиде към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на кабинета. Премиерът допълни, че държавата ще покрие дълговете на болница "Лозенец" в размер на 23 млн. лева.

Ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков благодари на премиера да запази базата. „Това е най-доброто решение. Използвам възможността на ресорната комисия, която помогна да се вземе решението“, заяви той.

Паралелно с това започва изграждането на многопрофилна педиатрична болница. За целта ще бъде довършена 13-етажна сграда близо до Александровска болница. 20 млн. лева ще струва строежът на болничното заведение. Отделно ще се мисли допълнителни средства за нова апаратура.

"Болницата ще бъде в сграда, която ще бъде препроектирана и доизградена до средата на 2020 г. През януари ще започне обследване на съществуващия строеж, а в началото на лятото се очаква да започнат строителните дейности за преобразуване и довършване на сградата за бъдещата детска болница", обясни Ананиев.
 
Болницата ще се простира на около 40 000 кв.м.

С решение на кабинета се отпускат над 4,3 млн. лева по бюджета на здравно министерство за закупуване на апаратура за „Пирогов“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама