Корабът "Союз" се приземи успешно в Казахстан

08:30, 20 дек 18 / Свят 25 1282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пилотираният космически кораб "Союз МС-09" с трима членове от екипажа на Международната космическа станция се приземи успешно в покритата със сняг казахстанска степ. От МКС на Земята се върнаха руският космонавт Сергей Прокопиев и астронавтите на НАСА Серина Ауньон-Чанселър и на Европейската космическа агенция - германецът Александер Герст.

Експедиция 57, както още е наричан екипът на тримата астронавти, прекара в Космоса 197 дни. През това време станцията е обиколила планетата ни 3 152 пъти, а на борда й са извършени серия експерименти, които в земни условия биха били невъзможни.

Герст, за когото това е втора мисия, бе командир на станцията. Тази седмица той предаде поста на руснака Олег Кононенко.

Тримата се завърнаха с кораба, в обшивката на един от секторите на който през август бе открита миниатюрна дупчица, която бе запушена. Прокопиев и друг руски космонавт - Олег Артемиев, излязоха на 11 срещу 12 декември в открития Космос, отвориха топлоизолацията и премахнаха противометеоритната защита, за да огледат и снимат дупчицата и да вземат проби от повърхността на кораба.

Възникналият проблем беше окачествен като безопасен за завръщането им на Земята, тъй като е в този сектор от кораба, която ще се отдели и изгори в атмосферата, а екипажът се намира в спускаемия апарат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама