Коледарски фестивал превзема Димитровград

10:30, 20 дек 18 / Култура и наука 25 1735 Topnovini

Димитровград е домакин на фестивал на зимната обредност и коледарските песни и на кулинарното изложение "Коледна трапеза". Двете събития започват са днес на централния площад "България" от 12 часа, съобщи местната администрация.

На Игнажден 11 състава ще представят обичаи и песни, характерни за обредността около коледните и новогодишни празници. Читалищни формации ще пресъздадат обичаи от българската традиция по празниците. Коледарски групи ще изпълнят съхранени в региона песни. Три детски състава също ще участват във фестивала. Председателят на Общински съвет - Димитровград Гергана Кръстева ще връчи почетния знак на читалище "Съзнание" в село Голямо Асеново по повод 90-годишнината на просветната институция, уточняват от общината.

Едновременно с фестивала ще започне и седмото издание на превърналото се в традиция кулинарно изложение "Коледна трапеза". С характерни за коледните и новогодишни празници ястия, организираният от община Димитровград празник ще представи запазили се през годините автентични семейни рецепти. Над 130 участника ще приготвят близо 200 ястия и ще покажат своите кулинарни умения в четири раздела - обредни пити и погачи, постни и месни ястия и сладки изкушения, гласи програмата. Ястия и десерти приготвени изцяло от тиква ще презентират от читалището в село Долно Белево. 

Коледен огън с бъдник и майсторлъкът на пет занаятчии ще допълват атмосферата на централния площад днес, уточняват още от общинския пресцентър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 81 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.