Кои личности белязаха историята на 2018 в България?

17:00, 30 дек 18 25 2252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов, Валери Симеонов, Мая Манолова, Рут Колева и Кубрат Пулев. Тези пет личности оставиха отпечатък в историята на отиващата си година. Едни получиха световни признания и отличия, други бяха във вихъра на най-актуалните събития и предизвикаха скандали.

Бойко Борисов

2018-а започна положително за премиерът Бойко Борисов. Страната ни пое за първи път в историята си председателството на Съвета на Европейския съюз, а Борисов посрещна държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз. Сред държавниците, посетили страната ни, бяха германският канцлер Ангела Меркел, австрийският канцлер Себастиан Курц, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск ,британският премиер Тереза Мей, върховният представител на ЕС Федерика Могерини, френският президент Еманюел Макрон и други.

Началото на европредседателството обаче беше белязано и от много протести - в подкрепа на Пирин, на полицаите и на граждани, които поискаха „държава без корупция“.

През тази година премиерът Бойко Борисов направи и някои промени в кабинета си. След катастрофата край Своге, при която автобус се преобърна върху скален масив в района на Искърското дефиле, оставки подадоха министрите на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев. На тяхно място Борисов предложи съответно Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов.

Няколко месеца по-късно оставка подаде и вицепремиерът Валери Симеонов, след като отправи остри думи към майките на деца с увреждания. Това разклати и без това крехката коалиция между ГЕРБ и „Обединените патриоти“, но Борисов обяви, че няма причина правителството да подава оставка. „Нов кабинет в този мандат няма да правим, но рокади в кабинета ще има“, категоричен беше премиерът.

Валери Симеонов

„…една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство и грижа за тях…". Тези думи, казани по време на едно от заседанията на тристранния съвет за национално сътрудничество, относно протестите на майките на деца в увреждания, доведоха до оставка на вицепремиера Валери Симеонов.

Оттеглянето му от поста дойде след неколкократни откази от негова страна да го направи и въпреки ежедневните протести на майките.

След като подаде оставка, Валери Симеонов се върна в парламента като народен представител.

Мая Манолова

Динамична и натоварена беше годината и за омбудсмана Мая Манолова. Общественият защитник взе участие във всики наболели проблеми в страната. Тя защити исканията на майките на деца с увреждания, подкрепи исканията на миньорите, като дори слезе пре тях в мината, влезе и в Софийския затвор, за да провери условията, в които живеят лишените от свобода.

Омбудсманът се обяви против високите цени на горивата и подкрепи протестите на хората, не се съгласи и с повишението на цената на водата в цялата страна, даде на прокурор поскъпването на парното и тока.

Манолова не спря да обикаля страната и да се среща с граждани, за да чуе проблемите им, дори и след като й отнеха служебния автомобил. Тя се качи на влак, къде приемаше граждани, пътува и с автобус.

Мая Манолова е спрягана и за евектуален кандидат-кмет на София.

Рут Колева

Албумът „Confidence. Truth“ на певицата Рут Колева има шанс да е сред номинираните за албум на годината в категорията R&B и соул на 61-вите награди "Грами". Ако бъде номиниран, това е ще първият български албум с шансове за статуетка в тази категория.

Отиващата си година се оказва доста успешна за изпълнителката. Тя направи турне в Китай, освен това приключи и снимките на нов видеоклип.

Друга голяма новина около българската изпълнителка е и обявяването на участието й в конференцията за филмово изкуство, интерактивни медии и музика South by Southwest в Остин, щата Тексас, в средата на март. Рут Колева ще е първият български участник там.

Кубрат Пулев

Българската звезда на професионалния бокс Кубрат Пулев се завърна на ринга по най-убедителния начин. След година и половина отсъствие заради контузия, той победи Хюи Фюри с единодушно съдийско решение. Това се случи в зала „Арена Армеец“ пред 13 000 зрители.

Пулев записа 26-а победа в 27-ия си мач на професионалния ринг.

С този успех българският боксьор стана официален претендент за пояса на Международната боксова федерация (IBF), който се държи от Антъни Джошуа.

На родна земя Кобрата победи по точки и срещу американеца Кевин Джонсън на 28-ми април 2017 г. Преди това той имаше още един мач в България - нокаута в третия рунд срещу нигериеца Самюел Питър в края на 2016 г.

Пулев вече е и висшист. Той защити бакалавърска степен с дипломна работа на тема "Личностни характеристики и нагласи за агресивно реагиране при състезатели по бокс".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама