КЕВР: Цените на енергийната ни борса са по-ниски от тези в региона

16:15, 20 дек 18 / Политика 25 1776 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Средната цена, която се търгува на българската енергийна борса е с около 20 евро по-ниска спрямо тези на борсите в Турция, Унгария, Гърция и Румъния. За периода януари декември 2018 на платформата „Ден напред“ средната цена е 77,67 лв. за мегаватчас". Това отчете по време на изслушване председателят на КЕВР Иван Иванов в парламента, на което присъства и енергийният министър Теменужка Петкова.

От държавния регулатор отчитат, че през тази година в целия регион е регистриран скок на енергията, която се търгува на борсите. Като причина Иванов отчете поскъпването на емисиите,които националните правителства плащат.

Председателят на КЕВР отчете още, че на енергийната борса 65% от тока, който се търгува, е доставен от трите държавни дружества- АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ“Марица изток 2“ и НЕК.

Иван Иванов увери, че токът за бита няма да поскъпне, заради промените на цените на електроенергията на енергийната борса, пише БГНЕС.

От своя страна представителите на бизнеса заявиха, че пазарът на електроенергия е изкривен и цените на свободния и регулирания пазар у нас са почти, докато в други страни стигат до 4 пъти разлика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама