Планетата Уран е обърната настрани заради силен космически сблъсък

17:40, 22 дек 18 / Култура и наука 25 2043 Topnovini
1

Планетата Уран е единствената в Слънчевата система, която се върти легнала настрани. Според британски учени това се дължи на силен космически сблъсък в ранната й история, с планета два пъти по-голяма от Земята.

Оста на Уран е наклонена на 98 градуса спрямо орбитата около Слънцето. Никоя друга планета не е наклонена на повече от 30 градуса. Подробни компютърни симулации показват, че огромно тяло се е разбило в седмата планета от Слънчевата система.

Според британските астрономи е възможно обектът, който се е сблъскал с Уран все още да е в Слънчевата система, но е твърде далеч, така че не можем да го видим. Компютърната симулация показва, че сблъсъкът и преместването на Уран са станали за часове, а това се е случило преди около четири милиарда години, когато планетата е била заобиколена от протопланетен диск, преди да се образуват големите луни.

Ледът е основна характеристика за Уран и съседния Нептун. Те имат различна вътрешна структура и атмосферен състав от този при големите газови гиганти Сатурн и Юпитер. Затова астрономите ги поставят в различен клас, наречен „ледени гиганти“.

Уран носи името на бога на небето от древногръцката митология Уран.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани