"Блумбърг": Най-богатите хора в света загубиха $511 милиарда през 2018-а

19:07, 22 дек 18 / Свят 25 1396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общото състояние на 500-те най-богати хора в света е спаднало с около 511 милиарда долара през 2018-а година, след като спечеленото през първото полугодие беше изтрито от разпродажбите на капиталовите пазари през второто, пише в свой анализ „Блумбърг“.

Според агенцията, поради спада в стойността на акциите на редица компании, кумулативното състояние на петдесетте най-богати хора на планетата падна до 4,7 трилиона долара. В същото време през първата половина на 2018-а година тази цифра достигна рекордните 5,6 трилиона долара поради благоприятната ситуация на пазарите. Това е едва вторият годишен спад на индекса от старта му през 2012-а година.

Агенцията отбелязва, че списъкът на 500-те най-богати хора в света включва 128 милиардери от азиатските страни. Общият им капитал през годината е намалял с 144 милиарда долара, а китайският бизнесмен, собственикът на „Уанда Груп “Уанг Джианлин отчита лични загуби от 11,1 милиарда долара. Китай е дом на 10% от световните милиардери.

Основателят на Amazon.com все пак имаше по-добра година от Марк Зукърбърг, който записа голяма загуба от януари насам. Състоянието му се сви с 23 милиарда долара, след като Facebook се сблъсква с криза след криза. Като цяло 173-те американски милиардери в списъка (най-голямата група), са загубили 5,9% от богатствата си и в крайна сметка разполагат с 1,9 трилиона долара.

Най-богатият човек в Саудитска Арабия принц Алауид, който беше пуснат през март след 83 дни в ареста, загуби 3,4 млрд. долара. Нетното му богатство е спаднало с 60% от пика му през 2014-а година.

През годината състоянието на повечето милиардери в страните от ЕС намаля. По-специално, германският предприемач Георг Шефлер и семейството му загубиха 17 милиарда долара. Фамилия Шефлер е мажоритарен акционер в производителя на автомобилни части Continental.

Според агенцията, за руските милиардери годината е била по-малко неуспешна, отколкото за много чуждестранни предприемачи. В статията се казва, че "общото състояние на 25-те най-богати хора в Русия е спаднало леко", завършвайки годината до ниво от 255 милиарда долара. И все пак 16 от 25-те руски милиардери в индекса на Bloomberg са преживели спад на състоянието си тази година, предаде ТАСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама