Двама студенти създадоха онлайн платформа за споделено паркиране

14:20, 23 дек 18 / Любопитно 25 2309 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Да спестиш време и нерви, докато търсиш паркомясто за колата си, вече не е мираж. Двама студенти създадоха онлайн платформа за споделено паркиране, с която улесняват шофьорите.

Петър Иванов и Лъчезар Младенов са студенти в Софийския университет, а идеята за Parknshare им хрумва от техните лични несгоди с паркирането в центъра на София. Платформата е безплатна и можеш дори да даваш паркомясто под наем. Повече подробности за иновативния проект разказа един от основателите- Петър Иванов, в интервю пред нашия екип.

1. Как се роди идеята за Parknshare?

- Тъй като един от основателите - Лъчезар, има паркомясто в центъра на София, един ден, през декември 2017 г., другият основател- аз, му се обади и му каза, че често има работа в центъра, но има проблем с паркирането, а Лъчезар може да му предостави неговото паркомясто, когато е свободно. Именно така се роди и Parknshare. Ние припознахме проблема с паркирането в нас самите и видяхме, че е възможно да съществува удобно решение. Това ни накара да се захванем с реализацията на Parknshare, за да помогнем на колкото се може повече хора да решат този проблем.

2. От колко време работите по проекта и какви са целите на Parknshare?

- Започнахме да работим по-усилено по проекта от март 2018-a. Една от основните цели за момента е търсене на начална инвестиция от порядъка на 200 000 лева, чрез която по-бързо да разработим мобилни приложения, изградим повече партньорства и разширим нашия екип. Предстои ни да помагаме на хората и да сплотим градовете, в които живеем, а и естествено- да се развиваме.

3. Как финансирате проекта?

- Започнахме реализирането на идеята март месец 2018- а и оттогава се самофинансираме. Получаваме и помощ от нашите съветници и приятели.
 Освен това спечилихме 3 състезания - FMI Codes 2017, Innovation Starter Hackathon 2018 и StartupLive 2018, от които генерирахме около 7 000 лева и подпомогнахме развитието на компанията.

4. Кое беше най-трудното, за да дадете старт на платформата?

- Заедно с моя приятел, колега и съдружник- Лъчезар, спечелихме първото състезание през 2017-а с идеята и мисията, олицетворяващи Parknshare. След това поканихме друг наш приятел, който да ни помага в бизнес развитието на проекта. С него обаче не успяхме да намерим общ език за комуникация и трябваше да се разделим. Именно тази грешка за неговото участие в проекта и екипа се оказа една от сериозните трудности, която срещахме. Не беше лесно, но двамата с него се справихме и в момента продължаваме с пълни сили. Също така имаше различни препятствия, свързани с изготвяне на нужните документи за фирмата, които ни забавиха, но не ни спряха да стартираме Parknshare.

5. Колко часа на ден средно инвестирате в Parknshare?

- От 2019-а ще инвестираме средно около 60 часа на човек, всяка седмица, за да може да ускорим развитието на проекта и всичко свързано с Parknshare.

6. Oт колко човека ви е екипът?

- Основният екип се състои от двама- аз (Петър Иванов) и Лъчезар Младенов. Отделно има още три момчета, които ни помагат и съветват - Ангел Костадинов с Бизнес развитието, Георги Киряков и Даниел Шушков със Софтуерната разработка.

7. Освен да открием свободно място за паркиране, какво друго ни предоставя платформата?

- На уеб сайта и през мобилната версия можете да видите всички паркоместа в центъра на София, над 10 000, в свободна за паркиране зона, в ''синя'' и ''зелена'' зона, платени паркинги на частни лица и институции. Чрез навигационното меню можете да изберете най-близката и най-евтината локация за вашия автомобил, като заплатите с кредитна, дебитна карта или sms за услугата. 

8. Планирате ли да разработите платформата и в други градове?

- Да, нашата цел е да навлезем в българския пазар и по-точно в София, което не е лесна задача. Когато развием модела в София, ще може да го пренесем в другите градове, което е и логичната следваща стъпка. Освен това обмисляме и навлизане на други пазари в Централна и Източна Европа, като Румъния, Гърция и Сърбия.

9. Имате ли идея за нов проект или засега сте се фокусирали върху Parknshare?

- Компанията Parknshare, освен че разработва споделена платформа за паркиране, тя изгражда и Система за управление на паркоместата, която е предназначена за бизнеса. Отделно Parknshare разговаря със Център за Градска мобилност и Столична община за интегриранe и инсталиране на камери и сензори, с които да се следи в реално време трафика по улиците и свободните паркоместа. По този начин шофьорите ще получават ценна информация и ще имат възможност да се навигират до улици със свободни паркоместа. Не на последно място, работим върху IoT прототипи като smart lock gadgets, с които да се улесни достъпа до паркоместата.

10. Какво представляват тези smart lock gadgets?

- Чрез smart lock gadgets по-лесно ще се достъпва паркомястото. Като умна кутия/катинар, където хората ще могат да оставят ключове, дистанционно, карти за достъп и т.н. Шофьорите ще получават код за достъп, който се въвежда на клавиатурата на тази джаджа и се отваря. Всичко това е свързано с интернет и сензори, за по-голяма сигурност.

11. Използваш ли още паркомястото на Лъчезар или вече се доверяваш на онлайн платформата?

- Напълно използвам Parknshare.bg, както за намиране и заплащане на паркомясто, така и за плащане на ''синя'' и ''зелена'' зона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама