Студът през декември качва разходите за отопление

15:53, 27 дек 18 / Икономика 25 1327 Topnovini
1

Средната температура в София отчетена до 26 декември от НИМХ е -0,3 градуса, което е доста по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Тогава средната температура е била 2,7 градуса. Затова енегрийни експерти предвиждат по-високи сметки за декември, независимо от начина на отопление.

За да проследят консумацията на топлинна енергия и с грижа за потребителите, експертите на “Топлофикация София” направиха междинен отчет на общите топломери в абонатните станции преди празниците.

Резултатите от него показват с 13.9 % повече консумация на топлинна енергия в сравнение с предходния декември.

Студеното време е и причината за отчетеното към момента с 14% по-високо производство на топлинна енергия.

Данните са съпоставени с тези от същия период на предходната година, както и с данните от месец ноември 2018 г. Така потребителите могат да се ориентират какви ще са декемврийските сметки.

От “Топлофикация София” напомнят, че за този отоплителен сезон КЕВР определи с 16% по-високата тарифа на топлинната енергия.

„При натрупването на тези фактори е изключително важно потребителите да знаят как да управляват разумно консумацията на топлинна енегрия, за да се радват на максимален комфорт в жилищата си, без това да натоварва месечните сметки“, коментира инж. Боян Паунов, директор на дирекция "Експлоатационна дейност" в “Топлофикация София”. Той посъветва потребителите да не оставят вентилите на радиаторите си максимално отворени. Паунов напомни и, че жилището не бива да се претопля. Понижението на температурата в дома с 1 градус ще доведе до 6% икономия на енергия.

В помощ на потребителите, от дружеството предлагат и услугата енергийно обследване с термовизионна камера. С него експертите могат да поставят “диагноза” на дома и да посъветват как да се увеличи енергийната ефективност и да се намалят разходите за отопление.

Ето и някои от практичните съвети за намаляване на сметките, без да се нарушава комфорта у дома:

- Не се стремете да поддържате през целия сезон еднаква температура в цялото жилище, защото тогава не пестите енергия.

-  Ако оставяите включен само един радиатор и отворени широко вратите, за да отоплявате останалите помещения, няма да намалите сметката си. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство.

- Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфорта на спящите.

-  Ако сутрин всички излизат от дома, най-добре е вентилите да се оставят на 2.

-  Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището, не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението звездичка (*). Така в помещението ще се поддържа минимална температура, без да се стигне до замръзване.  

-  Ако искате да се проветри помещението, вентилът се завърта на знак  звездичка (*) и прозорците се отварят широко за 5 минути. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма.

-  Препоръчително е пред радиаторите да няма завеси, декоративни решетки и масивни мебели. Те пречат на топлообмена в помещението и част от топлината отива към стената и навън. Това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия.

- За да се постигнат значителни икономии е препоръчително цялата сграда да се топлоизолира.

Още съвети за разумно управление на енергията и допълнителна информация може да намерите на www.facebook.com/www.toplo.bg и на телефон 0700 11 111.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани