На 1 януари 2019-a еврото става на 20 години

15:18, 28 дек 18 25 2194 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1 януари 2019-а година единната европейска валута има юбилей – тогава се навършват 20 години от въвеждането й на световния финансов пазар, след като замества дотогава използваната валутна единица – екю.

Еврото влезе в сила на 1 януари 1999-а година, когато 10 страни фиксираха своите обменни курсове към него и връчиха решения за лихвените процените на новосъздадената Европейска централна банка. Евро банкноти и монети влязоха в обращение три години по-късно, като 1 евро се обменя за 0,86 долара.
Общата валута се разглеждаше като решение на постоянните спорове относно обменните курсове, които отбелязаха европейската политика след Втората световна война и като логично продължение на зоната за свободна търговия на Европейския съюз. Великобритания, по-специално, се отказа, но 19 от 28 страни от ЕС използват еврото.

Еврото се кредитира с увеличаване на търговията между страните-членки. Но страните се бориха да се приспособят към неприятности, след като се отказаха от два големи балона за безопасност: възможността да оставят валутния курс да спадне, за да засили износа, и да коригират собствените си лихвени проценти, за да стимулират бизнес активността.

Едно частично решение би могло да бъде централен бюджет, който да поддържа плащанията на сметките, когато държавите-членки са засегнати от рецесии. Европейските лидери призоваха за някакъв „централен бюджет“ през 2015-а година и най-накрая работят за това как да го направят. На срещата на върха този месец финансовите министри бяха натоварени с уточняване на подробностите. Бюджетът обаче остава много ограничена версия на първоначалното предложение през 2017-а година от френския президент Емануел Макрон.

През март следващата година централната банка въвежда т.нар. програма за количествени улеснения с цел да се стимулира възстановяването на икономиката на Еврозоната след кризата. А нейният край беше сложен в средата на декември тази година. Следващата цел на Европейска централна банка (ЕЦБ) ще бъде повишаването на лихвените нива.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама