Учени разкриха от какво зависи формата и белият цвят на снежинките

16:00, 28 дек 18 / Любопитно 25 1479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френски специалисти от метеорологичния център отговориха на въпроса защо снегът е бял и замръзналата вода е чиста. В  изследването си те обясниха и от какво зависи формата на снежинките.

В тази връзка, експертите припомниха, че превръщането на водни суспензии в снежинки с различни форми далеч не е просто. В повечето случаи образуването започва с факта, че водата е привлечена от най-малките твърди частици, които могат да бъдат една стотна от милиметъра в диаметър.

Учените твърдят, че снежните кристали имат девет основни форми: плочка, звезда, стълбче, игла, перце, таралеж, копче за ръкавели, ледени снежинки и едрозърнести снежинки. В тези девет  групи се различават 48 вида, явяващи се варианти, комбинации и усложнени основни форми.
Основната форма на снежинката зависи от температурата, при която се образува. Колкото е по-висок облакът, толкова е по-студен. 

Високите перести облаци, плаващи при температура под  - 35 градуса по Целзий, се състоят от кристални призми, които изглеждат като блестящи висулки на полилей, просветващи на слънчевите лъчи. 
Кристалите с различна форма се образуват при различна температура. Ако температурата в облака  е в диапазона от – 3 до 0 градуса, то се образуват плоски шестоъгълници; от -5 до -3 градуса се  формират игловидни кристали; от -8 до -5 градуса се образуват стълбчета - призми;  -12 до -8 граудса отново се появяват плоските шестоъгълници;  от -16 до -12 градуса по Целзий възникват първите звездовидни снежинки.

Белият цвят на снега е причинен именно от неговата структура. В леда всички кристали са строго подредени и ориентирани. Следователно светлината преминава през леда, като само леко променя посоката. За разлика от това, снежните ледени кристали са разположени хаотично. В резултат на това светлината, падаща върху една от тях, в пречупена форма, пада върху другата, което отново променя посоката си. Нещо повече, снежинките могат дори да разграждат бялата светлина в цветни спектрални компоненти - но в резултат на всичко това дава точно бял цвят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама