30% от българите смятат, че 2019-а ще е по-лоша от 2018-а

18:30, 28 дек 18 25 2076 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е сред страните в света, където песимизмът надделява над оптимизма. 30% от българите очакват 2019-а година да бъде по-лоша в сравнение с текущата година, а 22% смятат, че следващите 12 месеца ще бъдат по-добри. 31%  смята, че няма да има промяна, а 17% не могат да отговорят.

Така нетната стойност на оптимизма у нас (дяловете на оптимистите за 2019 минус песимистите за 2019-а година) е -8. Миналата година тази оценка беше +3. Това показва известен спад в общия оптимизъм.
България е по-песимистична в сравнение с източната част на ЕС, като Румъния, която показва много повече оптимизъм (нетна стойност +21). Българският народ показва по-малко оптимизъм от средното за ЕС. Според нетните оценки, албанците са най-оптимистични на Балканите, а Турция и Босна и Херцеговина са най-песимистични.

15% от нас очакват предстоящата година да бъде по-мирна в световен мащаб, 28% смятат обратното, а 38% очакват тя да бъде същата. 19% намират за трудно да отговорят. Нетната стойност е -13. С тази нетна стойност нашата страна е близо до световната средна стойност. България изглежда относително по-оптимистично настроена спрямо световния мир, отколкото другите страни в източната част на ЕС и ЕС като цяло.

Традиционно оптимизъм за предстоящата година преобладава в повечето страни по света. Изключенията за тази година са Турция, Сърбия, Великобритания, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама