Светът се готви за посрещането на Нова година

12:30, 31 дек 18 / Свят 25 1167 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тихоокеанската островна държава Самоа е първата в света, която ще отбележи настъпването на новата 2019-та, след като преди няколко години промени часовата си зона. Преди това страната посрещаше Новата година последна.

Звуково и светлинно шоу ще има в навечерието и на тази нова година на „Шан-з-Елизе". Кметството на френската столица реши да запази традиционното новогодишно тържество на емблематичния парижки булевард въпреки очакваните нови прояви на „жълтите жилетки" и извършените на това място през последните седмици вандалски прояви. Много от франзуците обаче ще останат у дома, за да се насладят на традиционна гурме вечеря.

В Ню Йорк, също по традиция, хиляди американци и гости на града ще се съберат на "Таймс Скуеър", за да присъстват на спускането на кристалната топка. Традицията датира от 1907 г., а специално за тази нова година към нея бяха монтирани 192 нови кристала.

Отрано тази сутрин коледари обикалят и благославят домовете за здраве и благоденствие в Гърция. Децата очакват подаръците, които тази нощ според традицията ще им донесе Свети Васил. Ухае на домашно приготвени питки с късмет. В полунощ традицията изисква пред входа на дома да се счупи нар за здраве.

В новогодишната нощ ще има концерти в градовете, където се събират хиляди хора да посрещнат заедно Новата година. Полицията засили охраната на всички обществени места. Масови са и проверките по пътищата предимно за алкохол.

В Кавала вече запалиха огньове в очакване на новогодишната нощ. Много гърци след полунощ празнуват с приятели на ресторант, предава БНР. Туристическите агенции предлагат на гостите си, сред които са хиляди българи, да посрещнат 2019 година в заведения с гръцка кухня и музика.

Очаква се възобновяване на фериботите към остров Самотраки, където поради повреда вече трети ден няма връзка с острова. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама