Меркел: Германия трябва да поеме по-голяма отговорност в света

09:45, 31 дек 18 / Свят 25 718 Topnovini
1

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че през 2019 г. Германия ще продължи да подтиква към глобални решения на предизвикателствата и че страната трябва да поеме по-голяма отговорност в света. В новогодишното си обръщение Меркел призна, че на моменти нейното коалиционно правителство е изпитвало търпението на гражданите през изминалата година.

"Първо ни беше нужно дълго време дори само за да създадем правителство, а когато имахме такова, имаше конфликт и се занимавахме прекалено много със себе си", посочи тя.

"Ще овладеем предизвикателствата на своето време, ако бъдем единни и сътрудничим с други отвъд границите", каза Меркел в новогодишното си обръщение. Тя изрично спомена климатичните промени, въпроса за миграцията и борбата срещу международния тероризъм. Германия желае да работи за разрешаването на тези проблеми в името на собствените си интереси, но и зачитайки същевременно интересите на другите, подчерта Меркел, предаде БТА.

По думите на Меркел държавните служители трябва да правят всичко възможно в името на мира и сплотеността в страната и постоянно да се питат как лично могат да допринесат за тази мисия. "Аз го правя", заяви тя и добави: "Правя го, независимо колко неудовлетворителна бе изминалата година, защото, принципно, 13 години като федерален канцлер определено са достатъчна причина".

Меркел открои като германски ценности "откритостта, толерантността, уважението", които по думите й са направили Германия силна, и подчерта, че страната ще работи за "глобални решения" по време на двугодишния си мандат като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН от 1 януари.

Германският канцлер заяви, че страната й ще насърчава това ЕС да стане по-деен и по-способен да взима решения. "Искаме да защитим и тясното партньорство с Великобритания въпреки отделянето й от ЕС", добави Меркел.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани